ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ "LA DIVINA" = H ΘΕΆ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ GIUSEPPE VERDI "LA TRAVIATA"
Η Μαρια Καλλας γεννηθηκε Αννα Μαρια Σοφια Σεσίλια Καλογεροπουλου τις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νεα Υορκη απο Ελληνες γονεις μετανάστες στην Αμερικη. "Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ηταν μια ανθρώπινη ύπαρξη που ενσωματώθηκε στην οπερατική τέχνη" ειπε κάποτε ο φίλος και θαυμαστής της Franco Zeffirelli κορυφαιος σκηνοθέτης παραστάσεων οπερας στο θεατρο Σκάλα του Μιλάνου, Govent Garden του Λονδίνου και αλλού. «Στη μουσική, θα υπάρχει παντα το πριν και το μετά Κάλλας", δήλωσε ο Riccardo Muti, διάσημος Ιταλός διευθυντής ορχήστρας. Χάρη στην Καλλας η όπερα έγινε λαϊκή τέχνη και η μουσικη, επένδυση της ζωής μας. Εμπειρογνώμονες της οπερα πιστεύουν ότι η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε με «τρεις φωνές», λόγω του εξαιρετικου φωνητικου της εύρους. Εκτός από την αριστουργιματικη τεχνική στις ερμηνείες της, η Κάλλας έχει μείνει στην ιστορία για την φωνητικη της κυριαρχια και το ταλεντο της. Σε αυτα προστέθηκαν τα ξεσπάσματα στη συμπεριφορά της ντίβας, το μυστήριο της ξαφνικής απώλειας βάρους και η ιστορία του έρωτα με τον Έλληνα κροισο Αριστοτέλη Ωνάση. Χώρισε από τη γυναίκα του για χάρη της, αλλά στη συνέχεια την εγκατέλειψε και παντρεύτηκε την Jackie Kennedy, χήρα του Αμερικανού προεδρου.
ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ "TOSCA" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ COVENT GARDEN ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΤΟ 1964 ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ FRANCO ZEFFIRELLI ΣΤΗΝ ΑΡΙΑ "VISSI D'ARTE, VISSI D'AMORE" = EZHΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΕΖΗΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩTA.
Η Μαρία Κάλλας έδειξε το ταλέντο της απο μικρο παιδί και οι γονείς της, ειδικά η μητέρα, τής επέβαλε μια ζωή με πολλες θυσιες. Δεν απόλαυσε τα νεανικα της χρόνια . Αυτη ηταν και η αιτία που τελικά "κάηκε" στην φρενίτιδα της διασκέδασης με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Θέλησε να απόλαυσει μαζι του οτι της ειχαν στερήσει στα νιάτα της.
"CASTA DIVA" ARIA ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ "ΝORMA" ΤΟΥ VICENZO BELLINI ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ MARIA ΚΑΛΛΑΣ ME TON TENOΡΟ GIUSEPPE DI STEFANO TO 1974. ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΩΣ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗ "ΝΟΡΜΑ" ΤΟΥ BELLINI ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Μαζι με τη μητέρα της, που εν τω μεταξυ χώρισε από το σύζυγό της, η Μαρια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου άρχισε μαθήματα στο ωδείο των Αθηνων. Η καριέρα της ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα το 1942 σε ηλικία 19 χρόνων, με την όπερα ΤOSCA του Puccini. Hταν αποτελεσμα θυσιών, επιμονής και σκληρής δουλειας. Μαζι με την μητέρα της το 1945 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν τις δόθηκαν αξιόλογες ευκαιρίες να επιδείξει το ταλεντο της. Στη διάσωση της ήρθε ενας Ιταλός τενόρος, Giovanni Zenatello, που κατόρθωσε να την κλεισει σε παρασταση της όπερας "La Gioconda" του Amilcare Ponchielli, στο μεγαλύτερο αμφιθέατρο του κοσμου την Arena di Verona στην Ιταλια. Ο ρόλος δεν ήταν μεγαλη επιτυχία, αλλά δωθηκε η ευκαιρία στην Καλλας να συναντήσει τον Ιταλό βιομήχανο Giovanni Battista Meneghini, ο οποίος την ερωτεύτηκε και προσφέρθηκε να γίνει ο μάνατζερ της. Παντρεύτηκαν το 1949 και αποτέλεσαν ενα νικηφόρο συνδιασμο. Το 1950 η Καλλας καταφερε ενα διπλό άθλο, να κατακτήσει τον Arturo Toscanini, διασημο διευθυντή ορχήστρας και ταυτοχρονα τη Σκάλα του Μιλανου, το σημαντικότερο θέατρο οπερας. Τα χρονια που ακολούθησαν η Καλλας εγινε είδωλο σε ολα τα θέατρα οπερας του κοσμου. Η Ιταλια ειναι η πατριδα της οπερας και του bel-canto (όμορφου τραγουδιου) οπως το αποκαλούν. Ιταλοι συνθέτες δημιούργησαν τα περισσοτερα και τα πιο σημαντικά εργα οπερας που παρουσιάζονται στις λυρικές σκηνές ανα την υφηλιο. Ιταλοι υπηρξαν και οι σημαντικότεροι ερμηνευτές οπως ο Καρουζο, Παβαροττι και πολλοι αλλοι. Εκτιμώντας το σπάνιο φωνητικό της ταλεντο και την υποκριτικη της τέχνη οι Ιταλοι δώρισαν στη Μαρια Καλλας το τιμητικό επίθετο "La Divina" = θεά. Σε καθε ευκαιρια εξακολουθούν μεχρι σημερα να εκδηλώνουν την λατρεία τους για την Καλλας.
Μεταξύ 1952 και 1954 η Κάλλας πρωταγωνίστησε σε 7 θέατρα όπερας, έγινε ένας μύθος και έχασε 28 κιλά. Άθλος θέλησης η ξαφνική απώλεια βάρους απο 92 στα 64 kg. Σε μικρο χρονικο διαστημα είχε μετατραπεί σε σύμβολο της κομψότητας. Αλλά η δύναμή της ήταν στη φωνή της, ακριβής, δυνατη, δραματική. Μοναδική και ανεπανάληπτη. Άρρηκτα συνδεδεμένες με το ονομα της υπηρξαν οι όπερες των συνθετών: PUCCINI (Tosca), BELLINI (Norma, Puritani, Sonnambula), VERDI (Traviata, Il Trovatore, Aida), DONIZETTI (Lucia di Lammermoor) PONCHIELLI (La Gioconda) κ.α. Κορυφαιοι μουσικοί και διευθυντές ορχήστρας καταφεραν, χάρη στις φωνητικές ικανότητες της Καλλας, να επαναφέρουν στο ρεπερτόριο όπερες που δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν στο παρελθον λόγω έλλειψης κατάλληλων σοπρανο.
"LA MAMMA MORTA" = Η ΝΕΚΡΗ ΜΗΤΕΡΑ. ΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ UMBERTO GIORDANO "ANDREA CHENIER". Σχόλιο απο την αξεπέραστη ερμηνεια της Καλλας:εντυπωσιακή έκφραση αμόλυντης τέχνης! Χρειαζεται να υποφέρουμε προκειμένου να βιώσουμε την χαρα και την αγαπη. πρεπει να αγκαλιάσουμε και τα δυο συναισθηματα για να νιώσουμε την ένταση τους.
Η καλλιτεχνική και προσωπική προβολη της Μαρίας Κάλλας άρχισαν να καταρρέουν το 1957, όταν συνάντησε τον Ωνάση. Μεταξύ των γεννήθηκε μια σχέση με αποτελεσμα η Καλλας να χωρίσει από το σύζυγό της. Το 1958 οι προσωπικές ιστορίες διαπλέκονται, λόγω της μείωσης στη φωνή της και τη διακοπή παραστάσεων. Η Μαρία Κάλλας συνέχισε να παρουσιαζεται στη σκηνή με μικτή επιτυχία μέχρι το 1965, αλλά δεν μπορεσε να αντέξει τις απιστίες του Ωνάση ο οποίος προτίμησε να παντρευτεί το 1968, την Jackie χηρα του προέδρου Jack Kennedy. Ήταν ένα σκάνδαλο που επέφερε στη Κάλλας περιόδους κατάθλιψης που εναλλάσσονταν με στιγμές ανυπέρβλητης καλλιτεχνικής αριστείας. Tο 1974 συμπλήρωσε την τελευταια παγκόσμια περιοδεια της με τον Ιταλό τενορο και φιλο της Giuseppe di Stefano. Στη συνεχεια αποσύρθηκε στο Παρίσι, όπου πέθανε τις 16 Σεπτέμβρη 1977, σε ηλικία 53 χρόνων, από καρδιακή ανακοπή. H Kαλλας δεν φαινεται να υπηρξε ποτε ευτυχισμένη! Ειρωνεια της τύχης, η Καλλας πεθανε νεα οπως οι περισσότερες ηρωίδες στα εργα οπερας που τοσο αριστουργηματικά ειχε ερμηνεύσει! Σύμφωνα με τις επιθυμείες της το σώμα της αποτεφρώθηκε και οι στάχτες σκορπίστηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ME MARIA GALLAS KAI ΒΑΡΥΤΟΝΟ TITTO GOBBI ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΡΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΣΚΑΡΠΙΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ TOSCA TOY GIACOMO PUCCINI. Παρασταση στο θεατρο govent garden To 1964 σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli. Υποκριτική και φωνητικές ικανότητες της Καλλας σε όλο τους το μεγαλείο!
Επίλογος: Η Μαρια πρωταγωνίστησε σε 456 παραστάσεις των 15 σημαντικότερων εργων οπερας στα 23 χρονια επαγγελματικής καριέρας σε διάφορα θέατρα οπερας ανα την υφηλιο. Τιτάνιο εργο, κατα μέσο όρο 20 παραστάσεις ετησίως. Η Μαρια Καλλας έκανε και εξακολουθει να κανει τους Ελληνες υπερήφανους, παρολο που η Ελλαδα δεν φέρθηκε οπως θα επρεπε σε ενα απο τα σημαντικότερα παιδια της στη σύγχρονη ιστορία. Προσωπικα αισθανομαι απογοήτευση που δεν μου δωθηκε η ευκαιρια να παρακολουθήσω παραστάσεις οπερας με την Καλλας. Την εποχη που μεσουρανούσε εγω βρισκόμουν σε χωρες της Αφρικης. Στα διαφορα κατασκευαστικά εργα, με συνόδευαν όπερες που ηχογράφησε σε δίσκους. Μεταξυ αυτων την ΤΟΣΚΑ , την μεγαλη επιτυχια της, που εχω ακουσει αμέτρητες φορες. Δυστυχως με τον πρόωρο θανατο της, άφησε πισω περιορισμένο ηχογραφημένο υλικό και video απο παραστάσεις της.
Απολαυστε ερμηνεια της HABANERA απο την οπερα CARMEN του GEORGE BIZET μέσω του LINK που ακολουθεί
ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ 1958. Η ΜΑΡΙΑ ΕΙΧΕ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ BEL CANTO. ME ΤΙΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΗΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου